Sledujte nás na Facebooku

Sledujte nás na Google+

Jsme také na Instagramu

FANCLUB Vinařství Kovacs

Přihlaste se do FANCLUBu Vinařství Kovacs a získejte pro sebe spoustu výhod:

Práce ve vinici

Vinice se nesnažíme nikterak přetěžovat. Pěstujeme na malé výnosy a to do 2 kilogramů hroznů na keř. Proč? Chceme, aby bylo aroma, extrakt, mineralita či výraz hroznu koncentrovaný. Jestliže mám na keři 10 hroznů, pak toho docílím, když je však na keři hroznů 30, tak je jeho výraz mdlý, fádní, necharakteristický. Když nám příroda nadělí menší množství podzimního slunce, tak v tom omezeném množství hroznů přeci jen dozrání proběhne do úrovně přívlastkového vína, ve 30 hroznech však nikoliv, cukernatost stagnuje a výsledkem je průměrné stolní či horší jakostní víno. Díky menšímu, omezenému výnosu se keř příliš nevysiluje, je v dobré kondici a můžeme pracovat s touto vinicí třebas 60 let. Z velkého výnosu však nikoliv, po 25 letech je vinice zesláblá, bez vitality, unavená, strhaná, na místě je vyklučení. Ta padesátiletá vinice má hluboký kořenový systém a může čerpat stopové, minerální prvky z hlubin země, z jejího podloží, víno je nezaměnitelné, má své rysy originality.
 
Při práci s keřem dbáme na spoustu věcí, kdy kvalita jedné práce ovlivňuje a působí na druhou. Zóna hroznů, ovlivněná správným řezem se záměrem snížení plodných ramen, je u nás postavena do výše 90 až 120 cm. To proto, abychom mohli mít minimálně 120 cm listové plochy za hroznem. To proto, aby bylo dostatek listové plochy na průběh fotosyntézy, která umožní dozrání hroznu do potřebné a nutné zralosti. Proč plodné ramena či zóna hroznů tak nízko? Proto, aby při dodržení potřebné výšky listové plochy nedocházelo ke stíněné jednoho řádku vinice druhému, což by právě při zvýšení zóny hroznů nastalo. Vše má tedy opodstatnění, zprvu skryté.
 
Proč odlisťování zóny hroznů? Proto, aby se nám hrozny krásně prosvítili sluncem, aby se propekly. Aby se však nepřepekli a nedostali úpal, ponecháme pár listů jako přirozený stín. Protrhaný list uvolní zónu hroznů, kde může pěkně pofukovat větřík a bránit tak usazování houbových chorob a umožní nám použití menšího počtu ochrany právě proti zmíněným houbovým chorobám. 
 
Jak ve vinici pracujeme? Na začátku roku se řeší řez. Stříháme na 10,12 či 16 oček. Je to individuální, v závislosti na odrůdě a lokalitě. Vycházíme z naší zkušenosti a znalosti. Co vinice, to více či míně odlišný řez. Duben je ve znamení vázání nastřihaných tažňů. Následuje rašení, již v tomto čase můžeme čistit kmínky, využijeme čas na střihání rosných kořínků. To jsou ty , co rostou po povrchu a brání vzniku hlavního hlubokého kořene, který vychází ze spodní vláhy a čerpá stopové prvky z viničního podloží. Tedy rosné kořeny ne, vinice by byla zranitelná v období sucha a vína by neměla potřebnou mineralitu. V červnu se začínají provádět zelené práce, zastrkování do dvojdrátí, vylamování zálistků. Se zelenou hmotou pracujeme poměrně intenzivně i do půli srpna. Na začátku srpna začínáme odlisťovat zónu hroznů, podle potřeby prostřihávat hrozny na zem, to je ta zmiňovaná redukce.
 
Od března rovněž začínáme pracovat s půdou. Jedná se o kultivace, mulčování zatravněných pásů, zaorávání zeleného hnojení. To máme ve vinici proto, abychom zvyšovali podíl organické hmoty v půdě. Pod jednotlivými keři udržujeme černý úhorový pás, buďto mechanicky pomocí okopávačky na traktoru, nebo i ručně pomocí motyky. Během vegetace se rovněž řeší s rozvahou chemická ochrana vinice proti houbovým chorobám. Protože je vinice bujnou rostlinou, je nutné v průběhu července, rovněž mechanizovaně pomocí osečkovaní lišty, takzvaně osečkovat, neboli zakrátit přerostlou zelenou hmotu a vinici dát pěkný střih a formu. Na konci září, hlavně pak v průběhu října a začátkem listopadu sbíráme vypěstované hrozny. Sbíráme ručně, tedy šetrně, hrozen nesmí být nikterak poškozen. Posbíraný hrozen převážíme na zpracování do sklepa.