Sledujte nás na Facebooku

Sledujte nás na Google+

Jsme také na Instagramu

FANCLUB Vinařství Kovacs

Přihlaste se do FANCLUBu Vinařství Kovacs a získejte pro sebe spoustu výhod:

Vinné sklepy a technologie

V následujících řádcích budeme naznačovat postupný technologický rozvoj Vinařství Kovacs. Čím se začínalo a kam se nám povedlo dostat k dnešnímu dni.
 
Od sklizně roku 1998 jsme se začali pohrávat s novými způsoby přípravy moštu, jeho kvasem. Jednalo se o precizní odkalování a zákvas čistou kulturou kvasinek.
 
V roce 1999 jsme zakoupili chladící agregát, který umožnil řídit teplotu kvasícího moštu. V tu dobu se jednalo zatím o nepříliš probádaný způsob takzvaného řízeného kvašení a Vinařství Kovacs se stalo jednou z prvních středních firem, která takto prokvášela vína. Zkoušeli jsme různé teploty kvasu u různých odrůd a docházeli tak k určitým souvislostem či spojitostem. Kvalita vín tak poskočila o několik kroků dál a společnost významně předběhla stylem svých vín konkurenci.
 
V roce 2000 jsme koupili nový šetrný odstopkovač na hrozny a pneumatický lis. Tím se pokročilo v rámci minimalizování zátěže zpracovávaného hroznu a moštu. Na kvalitě vín se tento krok projevil velmi pozitivně. V tomto roce jsme pořídili ještě plně automatizovanou plnící linku pracující pod ochrannou atmosférou, plně automatizovaný etiketovací stroj na samolepící etikety.
 
V roce 2002 jsme rozšířili vybavení sklepa o vakuový  rotační filtr, který se používal dle potřeby na filtraci moštů. Záměrem bylo připravit ideálně ošetřený mošt ke kvasu, kdy se během kvasného procesu mění přírodní hroznový cukr na alkohol, vše ostatní zůstává. Tak se ve vínech zachovala krásná primární ovocná vůně, která nás tak příjemně povznáší. Tímto krokem společnost posunula opět kvalitu vín dál a vymezila si opět více svůj rukopis a styl vín. Tento rok se rovněž pořídil nový křemelinový filtr na filtraci mladých vín.
 
V roce 2003 jsme kopuli výkonnější chladící zařízení ke kvasu moštu s ohledem na zvýšení počtu kvasných nádrží. Přibyl rovněž průtokový chladič na čerstvě lisovaný mošt, to proto abychom snížili co nejdříve teplotu moštu a minimalizovali prostor pro jeho oxidaci. V tomto roce se rovněž začaly mladá vína díky novému zařízení vymrazovat, tedy ochlazovat na teploty pod bod mrazu. Jedná se o způsob fyzikální stabilizace mladých vín, kdy vysrážíme vinný kámen a termolabilní bílkovinu.
 
V roce 2005 Vinařství Kovacs instalovala do kvasných nádrží ohřívací moduly, které umožnili start kvasu ve velmi krátkém čase od odkalení a snížil se tak prostor pro oxidaci moštu.
 
V roce 2006 jsme z části modernizovali příjmovou linku na hrozny, konkrétně příjem hroznů. Ve vinicích sbíráme ručně do kýblu, s kýblu se přesype hrozen do bedny o obsahu 400 litrů, vejde se do ní 250 kg hroznu. Tedy pouhé jedno přesypání hroznů. Na speciálně uzpůsobených vozech se převezou hrozny ihned do sklepa, bez jakékoliv časové prodlevy. Ve sklepě bednu s hroznem pomocí vysokozdvižného vozíku s bočním výklopem převezeme k vibračnímu třídícímu stolu, bednu opatrně přetočíme vzhůru nohama a hrozen se volně rozsype na zmíněný vibrační třídící stůl. Ten nám dodává kontinuálně hrozen do odstopkovače. To je velmi důležité, odstopkovač totiž nezahltíme, ani nedojde k tomu, že by běžel naprázdno. Jedině tak může odstopkovač dělat skutečně kvalitní práci. Odstopkovač i vibrační stůl mají regulaci svého výkonu a já, sklepmistr, mohu tedy podle odrůdy a zralosti ovlivnit chod tohoto zařízení. Odstopkované hrozny jsou bez poškození kuličky dopraveny do pneumatického lisu. Takže minimalizace poškození kuličky hroznu, díky čemuž nedochází k prooxidování arómatu do okolí a nedochází v moštu  k tvorbě těkavých kyselin.